WhatsApp voor een gratis bod

Kosten verkopen huis


De huizenmarkt, 6 jaar geleden

Een huis verkopen is vaak niet gratis. Hoeveel het kost om uw huis te verkopen ligt geheel aan de manier waarop u de woning wilt verkopen. Er zijn grofweg vier manieren om het huis te verkopen. De kosten voor verkoop van het huis zijn voor een groot deel afhankelijk van de manier waarop u uw huis wenst te verkopen.

We zetten de vier mogelijkheden om uw huis te verkopen even op een rijtje.

Kosten zelf huis verkopen

Wanneer u uw huis zelf wilt en kunt verkopen dan bespaart u aanzienlijk op de kosten die gepaard gaan met de verkoop van uw huis.  Een makelaarskantoor werkt met een courtage dat gemiddeld 1,5 tot 2,0 procent bedraagt van de verkoop van uw woning. Daar bovenop worden vaak nog opstartkosten gerekend. In veel gevallen worden opstartkosten bij de courtage inbegrepen maar het komt ook voor dat het bovenop de courtage komt dat de makelaar rekent. Wanneer u kiest om zelf de woning te verkopen bespaart u vele duizenden euro’s die u anders kwijt zult zijn aan een makelaar. Rekenvoorbeeld: 1,5 procent courtage bij een woning van 300.000 euro betekent 4.500 euro aan kosten. Bij 2,0 courtagekosten is dit 6.000 euro.

Voor promotie en om het huis aan te prijzen kunt u zich wenden tot social media. Vaak hebben Facebook en Twitter een tamelijk groot bereik. Ook zou u uw eigen website kunnen bouwen voor verkoop van de woning. Om goedkoop een website te bouwen zijn tegenwoordig best wat tools beschikbaar.

Uw huis verkopen zonder makelaar betekent wel dat u uw woning zelf moet verkopen. Zaken waar u aan kunt denken zijn.

  • Vaststellen van de vraagprijs
  • Huis onder de aandacht brengen: promotie
  • Schrijven van een tekst om de woning aan te prijzen
  • Doen van onderhandelingen
  • Bezoek aan de notaris

Lees hier meer over op besparen op de makelaar.

Huis verkopen kosten makelaar

Over het algemeen werkt een makelaar met makelaarskosten of een makelaarscourtage. De diensten biedt de makelaar aan voor de begeleiding van de verkoop van de woning. Per makelaar verschilt dit bedrag nog weleens en het is goed om uit te zoeken welk makelaarskantoor aansluit bij uw wensen en budget.

De courtage wordt betaald aan de makelaar wanneer hij uw huis daadwerkelijk verkoopt. Het is daarnaast mogelijk dat een makelaar werkt met opstartkosten.

De opstartkosten variëren per makelaarskantoor. Bij opstartkosten kunt u denken aan kosten die in rekening worden gebracht om de woning op Funda te zetten, een verkoopbord in de tuin te plaatsen (of aan uw huis te bevestigen), en een ronkende advertentie te schrijven om de woning te verkopen. Tevens worden er kosten in rekening gebracht voor aanvullende diensten zoals het inhuren van een professionele fotograaf.

Afhankelijk van het type makelaarskantoor of de stad waar de woning te koop wordt aangeboden verschillen de kosten voor verkoop van het huis. Bij een woning van 300.000 euro wordt er door de makelaar doorgaans een bedrag tussen de 4500 en 6000 euro gefactureerd. Omdat de makelaar verplicht is om 21% belasting te betalen komt er nog een bedrag bij die u als particuliere verkoper dient te betalen.  

Kosten online makelaar of internet makelaar

Een betrekkelijk nieuw en steeds populairder wordend verschijnsel is de online makelaar of internetmakelaar die wordt ingezet om het huis te verkopen.

Bij een online makelaar kiest u uit een pakket van diensten waarvan u gebruikmaakt waarbij u het verkoopproces ten dele zelf doet. Hiermee kunt u aanzienlijk op de makelaarskosten besparen aangezien de internetmakelaar doorgaans goedkoper is dan de traditionele makelaar.

De waardebepaling en bijbehorende vraagprijs, mogelijkheid tot plaatsing op de grootste huizensite Funda.nl zitten vaak in het basispakket van de online makelaar. Het schrijven van een advertentietekst en het geven van rondleidingen voor bezichtiging dient u zelf te doen. Omdat u misschien al jaren in het huis dat u wilt verkopen woont, kunt u als geen ander de ins- en outs over de woning vertellen en beschrijven. Het verkoopbord wordt u opgestuurd door de online makelaar.

De kosten van een online makelaar of internet makelaar zijn per aanbieder verschillend. Gemiddeld ligt het bedrag dat u hieraan kwijt zult zijn tussen de 500 en 1500 euro.

Uw huis verkopen aan Woningbieder

Wilt u uw woning snel en gegarandeerd verkopen zonder hoge kosten voor makelaar of notaris dan kunt u eens kijken naar het unieke concept dat Woningbieder biedt voor een snel verkoop van uw huis. Een makelaar, of het nou een traditionele makelaar is of een internetmakelaar, kan u niet garanderen dat uw woning daadwerkelijk verkocht wordt. Daar komt bij dat er vaak flinke kosten in rekening worden gebracht die u op voorhand moet betalen. Door uw woning aan Woningbieder te verkopen bespaart u op de makelaar en de notaris. U verkoopt de woning voor een goede prijs en u ervaart geen stress zoals u dit bij een makelaar of internetmakelaar misschien wel hebt. Dit omdat u te maken heeft met de onzekerheid die verkoop van een woning met zich meebrengt. Bij ons is de woning gegarandeerd verkocht omdat wij kopen zonder voorbehoud van financiering.

Heeft u wellicht het idee dat Woningbieder weinig geld over heeft voor uw huis? Het tegendeel is vaak waar. Woningbieder belegt voor de korte en lange termijn waarbij wij het ons kunnen veroorloven om een pand 10 jaar in bezit te hebben. Bovendien doet u gratis en vrijblijvend een aanvraag via onze website en rekenen wij geen bemiddelingskosten.

Kosten voor het verkopen van de woning

Tegenwoordig is het niet meer nodig om via een makelaar hoge kosten voor het verkopen van de woning te maken. De promotie van het huis kunt u zelf doen en social media biedt verschillende mogelijkheden om uw huis onder de aandacht te brengen. Het papierwerk kan u uit handen worden genomen door te kiezen voor een basispakket van een internetmakelaar. U doet de bezichtiging van de woning zelf wat enorm scheelt op de makelaarskosten.

Wilt u geen kosten voor het verkopen van de woning dan kunt u overwegen om een aanvraag te doen via onze website. Het team van woningbieder doet u binnen enkele uren een bod waarvoor we de woning kunnen kopen. Woningbieder kan zorgen voor een vlotte afhandeling en bieden een uitstekend service voor de verkoop van uw huis.

handtekening avatar

Beatrice Bredewold

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers staan u graag te woord.