WhatsApp voor een gratis bod

Huis verkopen zonder makelaar


De huizenmarkt, 7 jaar geleden

Wanneer u uw huis wilt verkopen kunt u gebruikmaken van een verkoop makelaar. Ook kunt u ervoor kiezen om zelf uw huis te verkopen.

Een huis verkopen zonder makelaar komt steeds vaker voor. Er zijn diverse manieren om uw huis te verkopen zonder dat hier een makelaar aan te pas komt. We onderscheiden hierin twee mogelijkheden die in dit artikel uitgebreid aan bod komen.

Huis verkopen zonder makelaar nadelen

Wat zijn de nadelen van het verkopen van een huis zonder een makelaar? Wanneer u uw huis verkoopt via een makelaar mag u ervan uitgaan dat hij de markt goed kent. Daarbij adviseert hij over de verkoopprijs en leidt hij of zij geïnteresseerden rond. Vervolgens onderhandelt de makelaar en stelt hij een koopcontract op.

Al deze zaken worden u dus uit handen genomen wanneer u een makelaar inschakelt.  Het verschilt van persoon tot persoon of hier behoefte aan is.

Huis verkopen zonder makelaar voordelen

Waarom uw huis verkopen zonder makelaar? Voor velen is de belangrijkste reden dat hiermee veel geld uit te sparen is.

Besparing

Waarom zou u een makelaar hoge kosten betalen als u dit net zo goed zelf kunt doen. U kunt hier vaak duizenden euro’s mee uitsparen. Dit geld kunt u in uw zak steken of op een spaarrekening zetten en voor de aankoop van uw nieuwe huis gebruiken.

Flexibiliteit

Als (particuliere) verkoper van een huis bent u veelal flexibeler dan een makelaar. Omdat u niet gebonden bent aan vaste kantoortijden kunt u een de afspraak voor bezichting inplannen wanneer het u en de potentiele koper uitkomt. Ook kunt u direct contact opnemen met de geïnteresseerde in uw woning.

Kennis van de woning

Omdat u zelf in de woning heeft gewoond kunt u er vaak meer over vertellen dan een makelaar. Potentiele kopers vinden het leuk wanneer ze anekdotes en echte verhalen horen over een huis waarin ze geïnteresseerd zijn. Voor veel verkopers die hun huis verkopen zonder makelaar zijn de rondleidingen het leukste gedeelte van de woningverkoop. U geeft kopers informatie uit de eerste hand.

Huis verkopen zonder makelaar wel op Funda

U wilt uw huis verkopen zonder makelaar wel op Funda? Wanneer u via een NVM makelaar uw woning verkoopt dan zal deze prominent op Funda staan. Zonder makelaar kunt u in veel gevallen uw te koop staande huis onderaan het lijstje terugvinden. De periode om uw huis te verkopen duurt daardoor vaak langer wanneer u uw huis wilt verkopen zonder makelaar.

Huis verkopen zonder makelaar gratis

Naast bovengenoemde mogelijkheden om uw huis te verkopen is er een alternatief denkbaar. Deze manier van het verkopen van de woning stijgt in populariteit. Het betreft een snelle manier om uw huis te verkopen zonder dat u hier vooraf kosten aan hebt. Is uw huis verkopen zonder makelaar gratis? Het antwoord hierop is nee. Wanneer u uw huis verkoopt met de hulp van initiatieven als Makelaarsland dient u vooraf een bedrag van 1300 euro te betalen. Wel is dit vaak voordeliger dan wanneer u uw huis verkoopt met behulp van een reguliere makelaar.

Bij het inzetten van een reguliere makelaar voor het verkopen van uw woning, weet u vaak niet hoe lang het duurt voordat deze verkocht is. De courtagekosten en de winstmarge die u betaalt zijn vaak hoog en variëren van vijftienhonderd euro tot duizenden euro’s.

Wanneer u uw huis verkoopt aan Woningbieder betaalt u geen kosten en is uw huis gegarandeerd verkocht. Wij maken duidelijke afspraken en nemen veel werk voor u uit handen. U heeft niet te maken met de rompslomp die komt kijken bij het verkopen van de woning. Bij Woningbieder denken we graag mee en bespreken we de verschillende opties en mogelijkheden die het beste bij uw situatie passen. Wij laten u zien dat uw huis verkopen zonder makelaar gratis kan.

Huis verkopen zonder makelaar koopcontract

Als u uw huis wilt verkopen kunt u ervoor kiezen om dit zelf te doen. Makelaars zijn in de regel duur en een koopcontract in vele gevallen standaard.

We noemen het makelaars koopcontract ook weleens het voorlopige koopcontract. Het team van Woningbieder kan dit koopcontract voor de koop in orde maken en dit contract wordt altijd gecotroleerd door een beëdigd notaris. Zodra u als verkoper van het huis en Woningbieder als aankopende partij hebben getekend, is het koopcontract geldig. De koopakte is bindend en u krijgt uw geld netto op uw bankrekening gestort.

Wanneer u Woningbieder inschakelt om uw huis op te kopen zullen wij een koopakte opmaken. Wij hebben daar een model voor wat slechts hoeft te worden aangevuld met enkele gegevens. Met onze jarenlange ervaring kunnen wij u hierbij goed adviseren. Hierna wordt de koopakte altijd gecontroleerd door een notaris. U kan zelf een notaris inschakelen maar wij kunnen dit ook voor u doen.  Wanneer wij de notaris inschakelen scheelt het u in kosten. Onze modelovereenkomst houdt rekening met alle wettelijke zaken.

Bij de koop van een huis komt best wel wat papierwerk kijken. Zorg dat je ten alle tijden op de hoogte bent met de gang van zaken.

Enkele bijlagen die bij een koopakte zitten:

  • De huidige eigenaar zijn of haar eigendomsbewijs
  • Kadastrale uittreksel en kadastrale kaart
  • Eventuele erfpachtvoorwaarden
  • Splitsingsvoorwaarden
  • Jaarverslagen van de VVE

Koopakte tekenen

Wanneer je klaar bent om de koopakte te tekenen, kan je het beste nog even alle ingevulde gegevens controleren. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Transportdatum, kadastrale gegevens en uiteraard de prijs die is afgesproken.

Op kadaster.nl kunt u zien of de kadastrale gegevens op een juiste manier zijn ingevuld. Het stuk grond dat u verkoopt kan daar ook worden gecontroleerd.

Alles in orde? Dan kunt u nu overgaan tot het zetten van de handtekening en de verdere afhandeling. Het huis is succesvol verkocht.

Huis verkopen zonder makelaar, kosten of enig gedoe? Neem vrijblijvend contact met ons op en bespreek met ons deskundig team welke mogelijkheden er voor u zijn.

handtekening avatar

Beatrice Bredewold

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers staan u graag te woord.