WhatsApp voor een gratis bod

Besparen op notariskosten bij verkoop huis


De huizenmarkt, 6 jaar geleden

Wanneer u een woning verkoopt zult u naast de kosten van de makelaar vaak te maken krijgen met kosten voor de notaris. Hoe duurder het huis is dat u verkoopt, hoe hoger vaak de kosten zijn. Met besparen op de notaris of besparen op de makelaar kunt u behoorlijk wat geld uitsparen.

Rol notaris verkoop huis

Bij koop of verkoop van een huis of appartement stelt een notaris een eigendomsakte op. Dit is het bewijs dat het huis overgaat van de ene naar de andere eigenaar. Als u niet over genoeg geld beschikt en u voor de aankoop van een huis gebruikmaakt van een hypotheek, zal er bij aankoop van een huis een hypotheekakte worden opgesteld. Beide aktes is het werk van een notaris. Het uurtarief van een notaris ligt relatief hoog. U zou eens op het internet kunnen kijken wat een notaris in een bepaalde regio rekent. Een hypotheekakte en een eigendomsakte zijn vaak vrij standaard. Bij verkoop van uw huis aan Woningbieder neemt Woningbieder altijd de kosten voor haar rekening. 

Notariskosten verkoop huis aftrekbaar

Bij het verkopen van de woning heeft u de keuze om dit vrij op naam of kosten koper te doen. Kosten koper betekent dat de koper verantwoordelijk is voor de bijkomende kosten. Dit betekent echter niet dat de verkopende partij geen kosten heeft. Denk hierbij aan de kosten bij het verkopen van het huis zoals de courtage van de makelaar. Deze kosten liggen tussen de 1,5 en 2,0 procent exclusief btw. Tevens dient de verkoper van een huis rekening te houden met kosten die verband houden met het verkoop klaar maken van de woning. Bij onze tips woning verkopen kunt u zien wat de potentiele koper afschrikt en wat u hieraan kunt doen. Denk hierbij aan schilderwerkzaamheden van de muren tot het netjes maken van de plinten en tuinieren. U kunt hier uiteraard kosten mee besparen wanneer u dit zelf doet uiteraard.

Wanneer u geen tijd of zin heeft om uw huis op orde te brengen en de kosten die gepaard gaan met het verkopen van uw woning niet wenst te betalen dan kunt u een aanvraag doen via Woningbieder. Een aanvraag is geheel kosteloos en vrijblijvend. Nadat uw aanvraag bij ons is binnengekomen neemt het team van Woningbieder contact met u op. Wij doen vervolgens een bod op uw huis.

De verkoper betaalt bij vrij op naam de bijkomende kosten. Bij de verkoop van een woning worden enkele kosten tot de bijkomende kosten gerekend.

  • Notariskosten voor het opstellen van de transportakte
  • Inschrijving van de transportakte bij het Kadaster.nl
  • Overdrachtsbelasting van 2% over de prijs die betaald wordt over de woning.

Voor de belasting zijn deze bijkomende kosten helaas niet aftrekbaar. Ook de kosten die u kwijt zult zijn aan een makelaar zijn niet aftrekbaar.

Wel aftrekbaar zijn notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief btw.

Daarnaast is een eventuele restschuld aftrekbaar voor woningen die na november 2015 zijn verkocht. Hiervoor is een nieuwe regeling in het leven geroepen. Wanneer je hiervoor een lening afsluit dan is de rente over deze schuld aftrekbaar voor een looptijd van 10 jaar. Je mag dus je rentekosten aftrekken van het belastbaar loon.

Kosten voor de overdracht

Al u een woning verkoopt krijgt u vaak te maken met kosten voor de overdracht. Wilt u zelf de notaris kiezen dan zou u in de meeste gevallen de kosten van de notaris voor uw rekening moeten nemen. U betaalt dan de kosten voor de overdracht. Deze kosten vallen echter niet onder de spreekwoordelijke Kosten Koper van 10%. Het betreft een laag bedrag voor het registreren van de akte bij Kadaster.nl en voor de leveringsakte. 

Wie kiest de notaris?

U wilt uw woning verkopen en zo snel mogelijk de eigendomsoverdracht geregeld hebben. Maar wie kiest de notaris? Is het de verkoper die de notaris kiest of toch de koper. Omdat Woningbieder samenwerkt met enkele vaste en erkende notarissen en deze betaalt voor het opstellen van de aktes en begeleiding zal Woningbieder de notaris kiezen.

Kosten koper

Kosten koper, wat ook weleens wordt afgekort als k.k., zijn de kosten die in elk geval gemaakt worden om eigenaar van een woning te worden. De k.k. bestaat uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de hypotheekakte. Met Woningbieder kunt u besparen op uw notariskosten. Wij nemen deze namelijk altijd voor u uit handen.

Vaak spreken we van Kosten Koper als de notariskosten en kosten die gepaard gaan met inschrijving in het kadaster voor rekening komen van de kopende partij. In dit geval zal de koper dus de keuze voor de notaris mogen maken. Wie betaalt kiest is een veelgehoorde uitspraak. Wanneer u een woning verkoopt heeft u in veel gevallen dus niet de inspraak voor de keuze van de notaris. U kunt er uiteraard wel voor kiezen om zelf een notaris te selecteren. In dit geval zullen de kosten dan voor u zijn.

Vaak worden alle kosten die u bij het kopen van een huis hebt als Kosten Koper genoemd. Naast de notariskosten en kosten aan overdrachtsbelasting zijn dit:

  • Makelaarskosten: bij het verkopen van het huis betaalt u deze vaak kosten om uw huis bij potentiele kopers onder de aandacht te brengen. Wanneer u uw huis verkoopt aan Woningbieder heeft u deze kosten niet.
  • Advies en bemiddelingskosten. Denk hierbij aan hypotheekadvies bij de koop van een huis.
  • Taxatiekosten: Vaak wordt een taxatie verplicht gesteld wanneer u een hypotheek nodig hebt.

Uw woning verkopen en besparen op de notaris? Wij nemen alle kosten voor u uit handen en bieden ondersteuning waar nodig. Wacht niet en meldt uw huis vrijblijvend aan op de website van Woningbieder en wij brengen binnen 24 uur een bod uit op uw huis. Zo kunt u snel uw huis verkopen tegen een goede prijs. Heeft u verdere vragen? Het team van Woningbieder helpt u graag verder.

handtekening avatar

Beatrice Bredewold

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers staan u graag te woord.