WhatsApp voor een gratis bod

Besparen op de makelaar


De huizenmarkt, 6 jaar geleden

Om uw huis te verkopen heeft u niet per se een makelaar nodig. Verkoop via een makelaar brengt vaak hoge kosten met zich mee.

Besparen op courtagekosten

De kosten welke je aan de makelaar betaald worden courtagekosten genoemd. Courtage is de commissie welke de makelaar van de verkopende partij ontvangt voor het verkopen van een huis. De makelaar heeft pas recht op zijn courtage als deze uw huis verkocht heeft. Zolang de makelaar er niet in slaagt om uw woning te verkopen betaald uw geen courtagekosten.

Het kan wel zijn dat u wel al kosten aan de makelaar moet betalen voor het promoten van uw huis. Deze vallen buiten de vergoeding (courtage) om welke de makelaar krijgt als uw huis verkocht is.

De courtagekosten zijn bijna altijd een percentage van de verkoopprijs van de woning. Op deze manier wordt de makelaar gestimuleerd uw woning voor een zo hoog mogelijk prijs te verkopen. Bij een hoge prijs zal de makelaar immers meer courtage ontvangen. Het is gebruikelijk dat een makelaar tussen de 1,5% en 2% courtage rekent. Hoe u op deze courtagekosten kunt besparen leest u verderop.

Besparen op andere kosten bij de verkoop van uw woning

Daarnaast zijn er nog altijd de kosten die u hebt aan een notaris. Besparen op de makelaar zou u op verschillende manieren kunnen doen.

Wanneer u uw woning wilt verkopen bent u niet verplicht om hiervoor een makelaar in te schakelen. Er zijn alternatieven om uw woning zonder makelaar te verkopen.

Enkele alternatieven voor de makelaar

Door de komst van het internet zijn er meer manieren om uw huis te verkopen. U kunt uw huis via websites als Marktplaats.nl en Jaap.nl onder de aandacht brengen. Een makelaar is dus geen noodzaak wanneer u zelf uw huis wilt verkopen.

Het kan echter wel verstandig zijn om een makelaar in te schakelen. Een reden daarvan is dat een huis in veel gevallen uw meest waardevolle bezit is. Niet voor niets zal er bij verkoop door de notaris een koop- en leveringsakte worden opgesteld. Er is dus enkele kennis van zaken vereist wilt u dit goed doen. Rondom de verkoop worden er afspraken gemaakt en het is goed om iemand te hebben die hier ervaring mee heeft. Het onderhandelingsproces dat komt kijken bij verkoop van een huis moet je ook liggen. Onder hoge druk is het soms moeilijk goed te presteren. Het proces van onderhandelen gaat daarnaast over meer dan alleen de verkoopprijs.

Wat kost een makelaar gemiddeld?

Een makelaar brengt de nodig kosten met zich mee. Een full service makelaar rekent gemiddeld 1,5 tot 2,0% (exclusief btw) van de koopsom aan courtagekosten. Omgerekend bent u al snel 4500 euro ex. btw kwijt aan de makelaar. Bovenop dit bedrag komt nog 21% btw, ook al snel 1000 euro. Per makelaar verschilt het welke diensten hij daarvoor verleent.

Welke taken heeft de makelaar bij het verkopen:

  • Vraagprijs bepalen die realistisch is
  • Het in kaart brengen van de technische staat en onderhoudssituatie
  • Het maken van een promotieplan
  • Woning aanmelden op diverse verkoopplatformen
  • Het begeleiden van de bezichtiging voor potentiele kopers
  • Onderhandelen met mogelijke kopers

Internetmakelaar

Bij een zogenoemde internetmakelaar kunt een aantal zaken zelf doen. Het schrijven van de tekst waarmee u de woning aanprijst en het maken van de foto’s. Ook de begeleiding van de bezichtigingen dient u zelf uit te voeren. Wel heeft u net als de reguliere makelaar het voordeel dat uw woning ook op Funda kan worden geplaatst. Ten opzichte van de traditionele makelaar scheelt een internetmakelaar flink in de kosten. U kunt hiermee een aardig bedrag besparen.

Let hierbij wel op de inhoud van het makelaars pakket. Makelaarsland is de grootste internetmakelaar maar ook gelijk de duurste. E-makelaar plaatst uw huis voor een kleiner bedrag op Funda maar heeft weinig in het basispakket. U dient dus afgezien van plaatsing op Funda echt alles zelf te doen. Een (internet)makelaar geeft u daarnaast geen garantie dat uw huis wordt verkocht en u zal het bedrag wel van tevoren moeten betalen. Ook duurt het verkopen van uw woning via een internetmakelaar langer en moet u er veel tijd en energie in steken om verkoop van de woning af te dwingen. 

Hoe te besparen op de makelaar?

Bij verkoop van een woning kunt u flink besparen op de makelaar. Geld dat u goed kunt gebruiken voor de andere kosten zoals de verhuizing en inrichting van je nieuwe woning gaat. Hoe besparen op een makelaar?

Door inschakelen van een reguliere makelaar bent u vaak minder flexibel. De kijker is met de traditionele makelaar gebonden aan de 9 tot 5 werktijden. Met een internetmakelaar kunt u in daarentegen de avonduren en zelfs in het weekend de woning laten bekijken. Wanneer u de woning zelf verkoopt kunt u gedetailleerder vertellen over uw woning.

Wel is het is zo dat u uw huis niet gratis kunt verkopen wanneer u een makelaar of internetmakelaar inschakelt. Enkele honderden tot vele duizenden euro’s gaan hiermee gepaard voor onder andere de notariskosten. Wanneer u uw woning via Woningbieder verkoopt zijn er geen kosten voor notaris en of makelaar. U doet geheel gratis en vrijblijvend een aanvraag  via onze website en in een mum van tijd ontvangt u een eerste bieding.

Bij Woningbieder weer u direct waar u aan toe bent en bespaart u duizenden euro’s.

Hét alternatief voor een makelaar

U koophuis mag geen kopzorg worden. Als vastgoedspecialist met jarenlange ervaring kopen wij huizen op in heel Nederland. De kans is daarbij groot dat we ook geïnteresseerd zijn in uw woning. Dus wilt u snel uw woning verkopen en bent u op zoek naar een alternatief voor de reguliere of internetmakelaar? U wilt niet de rompslomp die komt kijken bij verkoop van uw woning of u heeft te maken met een aanstaande executieveiling of een nieuwe woondroom? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Wij kopen uw huis voor een zo hoog mogelijke prijs.

handtekening avatar

Beatrice Bredewold

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers staan u graag te woord.