WhatsApp voor een gratis bod

18 Bewezen tips om snel uw huis te verkopen


De huizenmarkt, 7 jaar geleden

U wilt snel uw huis verkopen. In dit artikel zullen we u een aantal bewezen tips geven waarmee u gegarandeerd uw huis sneller kunt verkopen. En de allerbeste tip bewaren we voor het laatst, deze leest u helemaal onderaan.

Tip 1: Laat goede foto’s van uw woning maken

Goede foto’s van uw woning zijn extreem belangrijk indien u op korte termijn uw huis wilt verkopen. Mensen zijn nu eenmaal erg visueel ingesteld en zullen eerst op de foto’s afgaan voordat ze besluiten om uw (Funda) advertentie wel of niet te gaan lezen.

Indien de foto’s niet aanspreken dan zal men niet eens de moeite nemen om de advertentie te gaan lezen. Goede foto’s kunnen daardoor echt het verschil maken.

Goede foto’s zult u moeten laten maken door een ervaring fotograaf (tenzij u zelf fotograaf bent natuurlijk). Hieraan zijn wel de nodige kosten verbonden maar als het goed is verdient u deze kosten weer terug dankzij een snelle verkoop van uw woning.

Op de foto’s moet goed te zien zijn hoe de vertrekken van de woning eruit zien waarbij men een goed beeld krijgt van de ruimte in de woning. Ook hebben mensen behoefte aan foto’s welke laten zien hoe de woning is ingedeeld en hoe deze eruit ziet vanaf de buitenkant.

Pro tip: laat de foto’s maken op een mooie zonnige dag. Niets zo triest als een foto van een woning in de regen of foto’s van het interieur terwijl de regen tegen de ramen slaat. Veel mensen kijken daar helaas niet doorheen.

Tip 2: Ruim uw huis op

Niet alleen voor de foto’s is het belangrijk dat het huis is opgeruimd ook als er een bezichtiging komt.

Ruim alles wat in het zicht ligt op, denk daarbij ook aan tijdschriften, enveloppen, speelgoed en andere snuisterijen. Door uw huis goed op te ruimen verbetert u de sfeer en uw woning zal er tevens ruimer uitzien.

Al het overbodige in de woning kunt u bijvoorbeeld tijdelijk opslaan in de berging, op zolder of wegstoppen in een paar grote lege koffers.

Het is een heel gedoe om telkens uw huis weer helemaal op te ruimen als de makelaar weer langs wilt komen met kijkers. Maar dat hoort er helaas nu eenmaal bij als u vlug uw woning wilt verkopen.

Tip 3: Maak de woning schoon

Deze tip ligt in het verlengde van de woning opruimen. Alles zal natuurlijk ook schoon moeten zijn. Niet alleen voor de foto’s maar ook voor iedere bezichtiging.

U zult uw huis beter schoon moeten maken dan u normaal gesproken misschien zou doen. De dingen die normaal niet bij iedere schoonmaakbuurt mee pakt zult u wel mee moeten pakken als u spoedig uw woning wilt verkopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de kitranden in de badkamer en het schoonmaken van de kozijnen (en de binnenkant van de kozijnen, de makelaar zal bij de bezichtiging de ramen openen).

Tip 4: zet uw woning scherp in de markt

De prijs van uw woning is van grote invloed op de verkoopprijs van uw woning. Hoe scherper u uw woning in de markt zet des te eerder zal er een koper voor uw woning gevonden zijn.

Andersom kunt u meer geld voor uw woning krijgen als u geduld hebt. Hoe langer u geduld hebt des de groter de kans dat er op een gegeven moment iemand langs komt welke perse u woning wilt hebben en daardoor bereid is een hoge prijs te betalen.

Uw huis scherp in de markt zetten doet u het beste in overleg met uw verkoopmakelaar. Deze kan de waarde van uw woning taxeren en een inschatting maken van hoe lang het bij bepaalde prijsniveaus zal duren voordat de woning verkocht is. Om de woning vlug te kunnen verkopen zult u scherp moeten inzetten maar u wilt natuurlijk uw woning ook niet ‘weggeven’.

Tip 5: val extra op met uw woning op Funda

Vrijwel iedere zichzelf respecterende makelaar zal uw woning op Funda zetten. Tenzij er een goede reden is om dat juist niet te doen.

Omdat vrijwel ieder huis wat te koop is op Funda staat zal uw huis niet zo makkelijk opvallen tussen de rest van het woningaanbod. En dat is best wel een probleem als u gauw van uw woning af wilt.

Om uw huis extra te laten opvallen op Funda kunt u deze op verschillende manieren extra promoten. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Er zijn 3 verschillende manieren om uw huis te laten opvallen:

  • Met een Promolabel
  • Met een Toppositie
  • Met Woning in beeld

Met een Promolabel heeft uw gedurende een maand meer presentatieruimte in de zoekresultaten van Funda.

Met een Toppositie staat uw woning prominent bovenaan de resultatenlijst. Dit kan voor de periode welke u wilt; een week of een maand of een veelvoud daarvan.

Met Woning in beeld komt uw huis gedurende een maand op de homepage van Funda.

Tip 6: Laat een promotievideo van uw huis maken

Huizen met een promotiefilm scoren hoger in de zoekresultaten van Funda.nl
Een promotiefilm van uw huis laten maken is dus een slimme manier om meer online bezichtigen van uw huis te krijgen. Het idee is natuurlijk dat meer online weergaven de kans vergroten dat uw woning sneller verkocht wordt.

Een ander voordeel van een promotiefilm is dat geïnteresseerde kopers een beter beeld van uw huis zullen krijgen dan van alleen maar het bekijken van foto’s. Het nadeel van een promotiefilm laten maken is dat dit behoorlijk duur is om te laten doen. Zeker als u het goed wilt laten doen, er zal dan ook iemand ingehuurd moeten worden die de voice-over kan doen.

Tip 7: Creëer extra sfeer in huis

Creëer de wauw factor in uw huis met een simpele truc. U kunt zorgen voor extra sfeer in huis met behulp van decoraties. U ziet dat ook in woonprogramma’s op televisie. Er wordt dan bijvoorbeeld sfeer gecreëerd door een paar mooie dikke kaarsen op een mooi dienblad neer te zetten.

In de badkamer kunt u sfeer creëren door een stapel frisse witte handdoeken neer te leggen. Voordat mensen uw woning komen bezichtigen kunt u dit doen maar ook voor het nemen van de foto’s. Zorg ook voor twee mooie flessen met luxe zeep of badschuim in de badkamer en haal de tandenborstels uit het zicht. Dit kunt u verder leuk aankleden met wat houten accessoires of een paar mooie natuurstenen of iets dergelijks. 

U kunt sfeer in de slaapkamer creëren door een flink aantal kussens op het bed neer te leggen. Werkt u hierbij met kleuren welke goed bij het interieur passen. Hetzelfde kan gedaan worden met het bankstel en met bijvoorbeeld de tuinstoelen.

Tip 8: Plaats uw huis ook op marktplaats

Om uw woning zo spoedig mogelijk te verkopen is het natuurlijk zaak dat zoveel mogelijk mensen uw woning onder ogen krijgen. Zet uw woning daarom ook op Marktplaats.nl

Het plaatsen van uw huis op Marktplaats zal wel moeten gebeuren in een betaalde rubriek. U heeft de mogelijkheid om vanuit uw advertentie op Marktplaats een link op te nemen. Maak gebruik van deze mogelijkheid door een link naar uw woning op Funda.nl op te nemen. Het zal voor vertrouwen zorgen bij potentiële kopers als zij zien dat uw woning bij de makelaar te koop staat en dat u niet als particulier uw huis op Marktplaats probeert te verkopen.

Tip 9: Plaats uw huis op zoveel mogelijk huizensites

Hoe meer mensen uw woning te koop zien staan hoe hoger de kansen worden dat deze snel verkocht wordt. Naast Funda.nl en Marktplaats.nl zijn er nog tal van kleinere sites waarop u uw woning kan plaatsen. Een andere bekende site waarop uw huis te koop kan worden gezet is Jaap.nl. Deze site timmert momenteel ook hard aan de weg om bekend te worden onder het grote publiek.

Tip 10: Bereik het netwerk achter uw netwerk

Van uw directe kring van familie en vrienden weet u misschien dat deze niet geïnteresseerd zijn in uw woning. Maar hun netwerk misschien wel. Deel daarom uw woning (met de link op Funda.nl) op Facebook en vraag of men het wil delen. Zo komt uw woning op de tijdlijn voorbij van de Facebook vrienden van uw familie en vrienden. Bedenk dat veel mensen wel 400 Facebook vrienden hebben waardoor u erg veel mensen kunt bereiken.

Voorkom dat u dagelijks of om de paar dagen uw woning gaat delen op Facebook. Dat zal men gaan zien als spam en u zult wellicht ook wat wanhopig kunnen overkomen.

Naast Facebook kunt u uw woning natuurlijk ook delen via andere Social Media kanalen zoals Twitter.

Tip 11: Zet de puntjes op de ‘i’

Zijn er nog klusjes blijven liggen dan is dit het moment om deze op te pakken. Zijn de plinten nog niet geplaatst? Doe dit dan alsnog. Het kost u misschien een dag omdat alle kasten van de muren gehaald moeten worden maar het zijn wel van die dingen waar veel mensen overheen kunnen vallen als ze een woning gaan kopen. Als de kopers een huis willen waar ze zo in kunnen dan zijn het dit soort dingen waarop men kan afhakken.

Loop ook uw woning na op kale plekken of zaken zoals gaatjes in de muren en zo. Met een rolletje latex kunt u eenvoudig de kale of beschadigde plekken op de muren bijwerken. Controleer ook de houten kozijnen indien u deze heeft en werk met wat verf beschadigingen bij. Allemaal kleine dingetjes welke helpen om de woning spoedig te verkopen.

Tip 12: De kracht van geur

Als er kijkers komen dan is het belangrijk dat het huis niet naar of muffig ruikt. Dit kan het geval zijn als u net hebt gedweild vlak voordat de kijkers komen. Door de dweil kan dan zo’n muffige lucht blijven hangen. Het is daarom beter om een dag van tevoren te dweilen.

Als u gaat stofzuigen dan kunt u eerst wat waspoeder opzuigen. De geur van het waspoeder zal zich dan tijdens het stofzuigen door de woning verspreiden. Indien u huisdieren heeft zorg dan voor een schone stofzuigerzak voordat u gaat stofzuigen.

Voor de verkoop van een huis is het belangrijk dat de geur goed is. Dit zal echter op een subtiele manier gedaan moeten worden. Indien het erg naar schoonmaakmiddelen ruikt bijvoorbeeld dan zal men denken dat u iets wilt maskeren of iets te verbergen heeft (bijvoorbeeld vocht en schimmels).

Een pot verse koffiezetten voordat de kopers komen kijken zorgt al voor een aangename geur in huis en zorgt voor het gevoel ‘van thuis komen’. Wat ook goed werkt is een paar druppels vanille extract op de bakplaat doen en de heteluchtoven een kwartiertje aanzetten. Het vanille extract zal dan verdampen en zich door het huis verspreiden.

Tip 13: Hou rekening met de omgeving

Is uw woning gelegen aan een drukke straat of langs het tramspoor? Zorg er dan voor dat deze geluiden zoveel mogelijk op de achtergrond blijven door ramen en deuren gesloten te houden tijdens de bezichtiging. U kunt wel voor de bezichtiging de ramen openzetten zodat de woning lekker door gelucht is als de kijkers komen.

Is uw woning juist gelegen aan een parkje of een stuk bos dan kunt u dit juist extra accentueren door de ramen op te zetten. Zodat men de vogeltjes kan horen fluiten als men binnen rondloopt.

Tip 14: Creëer ruimte achter de bank

Door de bank ietsje van de kant te halen creëert u vreemd genoeg het gevoel van meer ruimte. Dit komt omdat er dan een schaduw achter de bank tegen de muur te zien is. Dit geeft het gevoel van meer ruimte. Deze truc kunt u ook uithalen met het bed.

Tip 15: Zorg dat de woning er op z’n best én neutraal uitziet

Naar verwachting heeft u uw huis helemaal naar eigen smaak ingericht. De oudroze kleur op de muur past volgens u perfect en ook dat koeienvel op de grond is uw idee. De kans is echter klein dat de potentiële koper dezelfde smaak heeft. U doet er daarom goed aan om de woning zo neutraal mogelijk te maken. U zou daarbij eens kunnen kijken naar partijen die woningmeubels verkopen. Ikea is daarvan een goed voorbeeld. Zij hebben een uitgekiende strategie waarbij ze hun artikelen voor een grote doelgroep aantrekkelijk maken. Bent u er niet gerust op dan kan een tip zijn om een woningstyliste in te schakelen die dit voor u doet.

Tip 16: Bel mensen na die de woning hebben bezichtigd

Het komt voor dat mensen meer dan eens de woning hebben bezichtigd om vervolgens niets meer van zich te laten horen. Het kan zijn dat hij of zij tegen iets is aangelopen wat hij of zij niet zint. Het meer dan eens bezoeken van de woning duidt er op dat de persoon bovenmatige interesse heeft in uw woning. U kunt de makelaar vragen om deze persoon na te bellen naar kunt dit wellicht ook zelf doen. Wellicht speelt er iets dat makkelijk oplosbaar is en de persoon vervolgens wél overgaat tot aankoop. Niet geschoten is immers altijd mis.

Het komt maar weinig voor dat een makelaar de stoute schoenen aantrekt en de geïnteresseerde voor uw woning na belt. Wacht dus niet en ga er zelf achteraan.

Tip 17: De Open Huizen Dag is er voor u

Tweemaal per jaar is er een Open Huizen Dag die door de NVM wordt georganiseerd. Mensen die hieraan deelnemen vinden het leuk om enkele woningen vanbinnen te zien en hieraan te snuffelen. Het gaat hier dus niet enkel om serieuze koper, al kan er zeker een koper bij zitten die enthousiast is gemaakt door de bezichtiging. De NVM geeft aan dat huizen die deelnemen een verhoogde kans hebben om verkocht te worden. 30% van de deelnemende huizen was verkocht na 12 weken. Tegenover 17% van de woningen die niet hadden deelgenomen. Het is aan de makelaar om hiervoor een extra tarief te rekenen. De NVM stelt hiervoor geen richtlijnen. Heeft u een makelaar dan kunt het hem het beste even vragen.

Tip 18: Verkoop uw huis binnen 24 uur

Het zal u misschien al opgevallen dat veel van deze bovenstaande tips om op korte termijn uw huis te verkopen u of geld of tijd kosten. Maar wist u dat uw huis in 24 uur verkocht kan zijn? Zonder dat het u ook maar 1 cent kost?

Dat kan door uw huis te verkopen aan Woningbieder. Wij kopen huizen op van mensen welke snel van hun huis af willen of moeten. En het mooie is dat u een hoop geld uitspaart aan makelaarskosten en notariskosten. En dan hebben we het niet eens over alle bijkomende kosten zoals de advertentiekosten, foto- en videokosten.

Nieuwsgierig geworden? Vul dan uw mailadres, postcode en huisnummer in bovenaan deze pagina. Binnen enkele uren zult u van ons een indicatief bod op uw woning ontvangen. Indien u dit bod interessant vindt maken wij een afspraak om uw huis te komen taxeren. Na deze taxatie zult u direct een definitief bod op uw woning ontvangen. Waarna het alleen nog een kwestie is van langs de notaris voor de overdacht van uw woning.

Wilt u eerst meer weten? Lees dan onze FAQ, of stel uw vraag via WhatsApp op +31616559194 of neem contact met ons op.

handtekening avatar

Beatrice Bredewold

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers staan u graag te woord.