Huis gedwongen verkopen
De huizenmarkt, 7 jaar geleden
In de nasleep van de crisis was dit aan de orde van de dag. Nu nog zien we het vaak voorkomen dat de bank door achterstallige betalingen huizen verkoopt op een huizenveiling.
Tips gedwongen verkoop voorkomen
Wij bespreken graag enkele tips om gedwongen verkoop te voorkomen. Een gedwongen verkoop gaat u niet in de koude kleren zitten. Zit u in deze situatie dan kunt de volgende adviezen het beste goed doornemen.
- Neem contact op met de bank of hypotheekverstrekker. Geef bij hen aan dat u in de financiële problemen bent gekomen en dat u graag tot een oplossing wilt komen. U kunt proberen om tijdelijk de maandlasten omlaag te brengen zodat u de periode van tegenspoed kunt overbruggen. U kunt ook kijken of u een betalingsregeling kunt afspreken met de bank. Voor de bank is een gedwongen verkoop niet aantrekkelijk waardoor ze in vele gevallen bereid zijn u te helpen.
- Een mogelijkheid om de maandlasten te verlagen is om die vaak dure beleggingshypotheek om te zetten tot een voordeligere spaarhypotheek. De maandlasten gaan hierdoor omlaag. Wel is het zo dat het een verlies op de portefeuille oplevert. De bank kan u ook adviseren om tijdelijk alleen aflossing te betalen zonder de rente.
- Wanneer u uw baan verliest en u niet genoeg reserves heeft kunt u overwegen om alvast uw huis te koop te zetten. U voorkomt daarmee dat u straks in de financiële problemen komt. Ook kunt u via onze website een aanvraag doen om uw huis door ons te laten opkopen. Wij staan voor een goede service, betrouwbaarheid en een eerlijk prijs. Bij wederzijds akkoord wordt het huis gegarandeerd verkocht zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
- U kunt uw huis ook verhuren en zelf kleiner gaan wonen. Hier kleven echter een aantal nadelen aan. Een daarvan is dat u de bank om toestemming moet vragen om het huis te mogen verhuren. Naast het feit dat de bank hier niet heel happig op is heeft een huurder meer rechten dan een verhuurder. U kunt niet zomaar de huurder uit uw huis zetten wanneer het weer beter gaat. Tenslotte gelden er veel regels en plichten omtrent verhuur van een woning.
- Mocht u in de gelegenheid zijn om geld te lenen bij familie of vrienden dan zou u dit kunnen overwegen. Hierover dient u goede afspraken te maken, het liefst schriftelijk. Vraag uzelf hierbij af wanneer u weer in staat bent om deze schuld terug te betalen. U wilt niet ook bij hen in het krijt staan en niet de mogelijkheid hebben hen ooit terug te betalen.
- Indien de gedwongen verkoop niet meer lijkt af te wenden, dan kunt u een beroep doen op Woningbieder. Met een professioneel team staan wij klaar om u te helpen en ondersteunen waar nodig. Via de website doet u een aanvraag waarbij wij binnen 24 uur een bod doen op uw woning. Als u zich hierin kunt vinden maken wij graag een afspraak om de woning te bezichtigen. Vervolgens brengen wij een definitief bod uit waarvoor we de woning gegarandeerd kopen. Wij maken een afspraak bij de notaris om het koopcontract te tekenen en u krijgt het bedrag netto op uw rekening.
NHG en restschuld gedwongen verkoop
De kans is groot dat u met een restschuld blijft zitten bij gedwongen verkoop. Als u bij de hypotheek een Nationale Hypotheek Garantie hebt afgesloten kunt u onder bepaalde voorwaarden deze schuld kwijtschelden. U moet dan wel aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen verstrekt de Nationale Hypotheek Garantie.
Een van de voorwaarden is dat u niet de oorzaak mag zijn van de gedwongen verkoop van de woning. In dat geval wordt de restschuld niet overgenomen. De andere voorwaarden van het NHG kunt u hier lezen.
Rechten van een hypotheekhouder bij gedwongen verkoop
Wanneer u de bank of hypotheekvertrekker niet meer maandelijks betaalt en deze niet meer het vertrouwen heeft in uw financiële draagkracht kan de bank de lening in zijn geheel opeisen. In veel gevallen kan de hypotheekhouder hier niet aan voldoen waardoor de bank kan besluiten om uw woning gedwongen te verkopen. Conform artikel 3:268 van Burgerlijk Wetboek is de bank bevoegd het huis te verkopen als uw als hypotheekhouder verzuimt aan de financiële verplichtingen te voldoen. De bank of hypotheekverstrekker is hierin vrij om te bepalen of en wanneer hij overgaat tot het huis gedwongen verkopen. Dit gebeurt via een executieveiling. Lees hier hoe u een executieveiling kunt voorkomen.
Juridisch prudentie heeft echter uitgewezen dat de hypotheekhouder in economisch slechte tijden meer coulance mag verwachten van de bank. Hierbij wordt misbruik van het executie(recht) voorkomen. Wanneer u echter keer op keer verzuimt om uw hypotheek te betalen zal de bank toch echt overgaan tot gedwongen verkoop.
Lage opbrengst bij gedwongen verkoop
Veelal worden woningen bij een gedwongen verkoop tegen een veel lagere prijs verkocht waarbij u als (voormalig) woningeigenaar opgezadeld wordt met een flinke restschuld. Vaak ligt deze waarde tienduizenden euro’s lager dan de prijs die de markt er normaliter voor betaalt. Probeer ten alle tijden een dergelijke situatie te voorkomen. Wacht niet tot het te laat is en overweeg om contact op te nemen met het team van Woningbieder.
Hoe werkt het?
Wij kunnen u helpen door uw huis vlot en tegen een goede prijs te kopen. Door onze jarenlange ervaring kunnen we optreden namens tegen de bank. Doe nu een aanvraag via onze website. Wij doen u gratis en vrijblijvend een bod. Bovendien nemen wij de kosten voor makelaar en notaris uit handen. Bij ons is uw huis snel en gratis verkocht.