WhatsApp voor een gratis bod

Huis verkopen uit erfenis


De huizenmarkt, 6 jaar geleden

Bij het erven van de woning komen allerlei zaken tegelijk op u af waar u misschien niet op zit te wachten. U wilt uw aandacht hoogstwaarschijnlijk richten op het verlies van uw dierbare. Toch is het goed om te kijken wat u het beste kunt doen.

Wilt u zelf in de woning gaan wonen of wil u het huis verkopen uit erfenis? Het is goed om hier voor uzelf antwoord op te krijgen. Er zijn situaties waarbij de woning als een molensteen om de nek kan hangen. De fiscus dwingt u om af te rekenen, ook wanneer de woning nog niet is verkocht. Of de woning staat lange tijd leeg en inbraakschade of een kapotte ruit wordt niet vergoed door de verzekering. Om niet te spreken over achterstallig onderhoud van de tuin. Uw huis verkopen uit erfenis kan u financiële voorspoed brengen. Wel is het goed om op een aantal zaken te letten. We leggen de verschillende scenario’s voor u uit.

Huis uit erfenis zelf bewonen

Wanneer er geen andere erfgenamen zijn kunt u overwegen om zelf in het huis te gaan wonen. Zijn die er wel dan zult u de broers of zussen moeten uitkopen tegen een redelijke prijs. Hiervoor dient u een taxatie te laten uitvoeren. Wanneer het niet mogelijk is om de erfgename(n) met eigen financiële uit te kopen dan zou u over een lening na kunnen denken. Het voordeel van zelf in de woning uit erfenis te gaan wonen is dat u niet de overdrachtsbelasting hoeft te voldoen. Voorwaarde is wel dat u aan de medeerfgenamen een marktconforme prijs betaalt en zij achter de constructie staan.

Wel is betaling van de erfbelasting verplicht. De erfbelasting is gebaseerd op de WOZ waarde van de woning. U dient binnen acht maanden na de overlijdensdatum aangifte te doen en deze te betalen aan de Belastingdienst. Er zijn overigens enkele vrijstellingen. Zoekt dit even goed uit. De vrijstellingen zijn (mede) afhankelijk van de relatie tot de overledene.

De rente over de uitkoopsom kunt u aftrekken in box 1 voor de belasting. De broers of zussen krijgen een vordering in box 3.

Huis uit erfenis verkopen

Wanneer u een huis erft en dit wilt verkopen, doet u er goed aan om dit binnen acht maanden te doen. Hiermee kunt u voorkomen dat u erfbelasting betaalt over het vermogen dat nog in het huis zit. Dit bedrag heeft u nog niet in handen. De erfbelasting is afhankelijk van de waarde van de woning en kan aardig oplopen. Het is dus nodig om het huis snel te verkopen.

De overige vaste lasten lopen gewoon door. Denk hierbij aan de OZB en waterschapsbelasting, energiekosten en verzekeringen.

Als u de erfbelasting niet kunt betalen, dan kunt u in sommige gevallen hiervoor uitstel voor aanvragen. Weet wel dat uitstel u verplicht om belastingrente te betalen.

Wilt u de woning verkopen dan zou u een aanvraag kunnen doen bij Woningbieder. Na de aanvraag doet Woningbieder een bod op de woning waarvoor we de woning kunnen kopen. Een aanvraag is geheel kosteloos en vrijblijvend.

Erfbelasting

Bij het overlijden van uw partner valt de betalingsverplichting aan de Belastingdienst nog mee. U bent namelijk geen erfbelasting verschuldigd over de eerste 633.014 euro. Bij uw (groot)ouder geldt echter een veel lagere vrijstelling. U betaalt 10 procent belasting over het eerste deel tot 121.296 en alles wat daarboven komt 20 procent. Wanneer u verder van degene die overlijdt afstaat betaalt u hogere belastingtarieven.

Bij erfenis van een huis kan het verschuldigde bedrag flink oplopen. Het bedrag is gebaseerd op de WOZ-waarde. De Belastingdienst geeft u hierin wel een keuze. U mag de WOZ-waarde van dit jaar 2017 (waard peildatum één januari 2016) of van volgend jaar nemen waardoor de WOZ-waarde lager kan uitvallen.

In sommige gevallen kan het helpen om bezwaar te maken als u denkt dat de WOZ-waarde te hoog is. Voorbeeld: U moet 43.861 euro betalen als uw ouders een huis nalaten van 300.000 euro. Kunt u succesvol de WOZ-waarde met 30.000 euro te verminderen, dan hoeft u de Belastingdienst 6000 euro minder erfbelasting te betalen.

Leegstaand huis

Staat de woning voor lange tijd leeg, dan kan dit invloed hebben voor de woonverzekering die voor het huis is afgesloten. U kunt zich hiervoor het beste in de polisvoorwaarden van de verzekeraar verdiepen. Wanneer een huis lang leeg staat vervalt de dekking soms voor inbraak, lekkage, ruitschade en of vandalisme. Wijs de verzekeraar erop dat de woning voor lange tijd leeg staat. Hierdoor voorkomt u verrassingen. Het is tevens raadzaam om de woning de indruk te geven dat er wel iemand wonen. Het zal dan een minder hoog risico vormen voor inbraak.

Huis uit erfenis snel verkopen

Misschien wilt u geen 8 maanden wachten. Of de woning is niet verkocht en het einde van de acht maanden komt al in zicht. Dan is het wellicht een goed idee om een aanvraag te doen via onze website waarbij Woningbieder u mogelijk uitkomst biedt.

Hoe dit werkt? U doet een aanvraag via onze website en binnen 24 uur doen wij een bod waarvoor we het huis kunnen kopen. Bij interesse van uw kant maken we een afspraak waarbij we een taxatie doen van de woning. Vervolgens brengen wij een bod uit waarvoor we de woning van u kunnen kopen. Gaat u hiermee akkoord dan kopen we het huis zonder ontbindende voorwaarden. Een voordeel voor u is dat u met zekerheid de woning hebt verkocht.

Het team van Woningbieder staat klaar voor al uw vragen. Indien gewenst kunnen wij u professioneel ondersteunen. Woning verkopen uit erfenis? Woningbieder zorgt voor een vlotte verkoop van de woning tegen een goede prijs.

handtekening avatar

Beatrice Bredewold

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers staan u graag te woord.