WhatsApp voor een gratis bod

Huis verkopen bij scheiding


De huizenmarkt, 7 jaar geleden

Vooropgesteld dat een scheiding emotioneel gezien al moeilijk genoeg is heeft het ook nog eens de nodige juridische, financiële en fiscale gevolgen.

In dit artikel zullen we ons richten op wat een scheiding voor gevolgen heeft voor een koopwoning en hypotheek.

Moet de woning verkocht worden?

De eerste vraag die mensen vaak hebben is of de woning verkocht moet worden. Of dit moet hangt af van verschillende factoren.

Indien u niet in gemeenschap van goederen getrouwd bent en het huis en de hypotheek op naam staat van één van u dan kan deze persoon in het huis blijven wonen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat deze persoon de hypotheekverplichtingen zelfstandig kan dragen.

Indien er een achterstand in de hypotheekbetalingen ontstaat dan zal de hypotheekverstrekker op een gegeven moment moeilijk kunnen doen. In de praktijk zal een hypotheekverstrekker overgaan tot de executieverkoop van een woning indien men voor een periode van een half jaar of meer geen hypotheekbetalingen meer heeft ontvangen.

Hoe u een executieveiling kunt voorkomen leest u in ons artikel executieverkoop huis voorkomen.

Indien uw woning en hypotheek op naam van beide staat (dit is het geval indien u in gemeenschap van goederen bent getrouwd) dan zal bekeken worden of één van u in het huis wil en kan blijven wonen. Indien dit niet het geval is dan zal het huis verkocht moeten worden.

Indien één van de ex-partners de wens heeft om in de woning te blijven wonen dan zal gekeken worden of dit financieel haalbaar is. De ex-partner die in de woning blijft wonen zal niet alleen zelfstandig de woonlasten moeten kunnen opbrengen maar ook de ex-partner moeten uitkopen.

Het uitkopen van de ex-partner

Indien de ex-partner wordt uitgekocht dan zal de eventuele overwaarde van het huis onderling verrekend moeten worden. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van eigen geld of bezittingen of door het verhogen van de hypotheek. De hypotheekverstrekker zal in dat geval beoordelen of de hypotheekschuld verhoogt kan worden om het eigendomsdeel van de ex-partner te verkrijgen.

Indien de ex-partner wordt uitgekocht dan zal de hypotheekakte aangepast moeten worden. De ex-partner zal uit de hypotheekakte geschrapt moeten worden zodat deze niet meer aansprakelijk is voor de hypotheekschuld. Dit zal bij de notaris geregeld moeten worden. Hieraan zijn notariskosten verbonden.

De woning verkopen

Indien beide ex-partners niet in woning wensen te wonen (omdat dit te emotioneel beladen is bijvoorbeeld) of indien geen van beide de woonlasten kan dragen dan zal de woning verkocht moeten worden. Hiervoor zullen beide akkoord moeten gaan met de verkoop van het huis.

Het is gebruikelijk dat veel mensen die scheiden hun huis verkopen waarna ze ieder een kleiner huis of appartement betrekken. Een huis of appartement waarvan zij zelfstandig de lasten kunnen dragen.

De overgangsperiode daarin is vaak het lastigst. De ex-partners zijn beide nog de eigenaar van een te dure woning waarbij beide nog verantwoordelijk zijn voor de kosten. De hoge woonlasten van de oude gezamenlijke woning staat in de weg dat men een nieuwe, kleinere woning kan betrekken. De woonlasten van de oude woning hangen als een molensteen om de nek. Het is daarom zaak om zo snel mogelijk de oude gezamenlijke woning te verkopen. Nog liever vandaag dan morgen.

Pas als de oude gezamenlijke woning is verkocht bent u financieel weer vrij om uw eigen leven op te gaan bouwen en een kleinere woning te gaan betrekken.

De verkoop van de oude gezamenlijke woning is vaak ook nog het laatste wat u aan uw ex-partner verbindt. Pas als hiervan afstand is gedaan heb je voor je gevoel echt alle banden met je ex-partner verbroken.

Het is dus zaak dat de oude gezamenlijke woning snel wordt verkocht. Wij kunnen u hierin helpen. Woningbieder is gespecialiseerd in het snel opkopen van woningen. Dit doen wij met eigen middelen waardoor we snel uw woning kunnen kopen en niet afhankelijk zijn van het wel of niet verkrijgen van financiering.

Indien Woningbieder uw gezamenlijke woning opkoopt dan kan dat al in 24 uur geregeld zijn. De overdracht van de woning zal via de notaris gaan. Wij maken het geld voor de woning over aan de notaris. Deze zal de hypotheekschuld aflossen bij uw hypotheekverstrekker en de overwaarde zal de notaris aan jullie overmaken.

Indien er sprake is van een restschuld dan zal dat ook verrekend moeten worden op dezelfde manier zoals een overwaarde verrekend zal worden.

Indien u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft dan is het, onder bepaalde voorwaarden, mogelijk dat deze restschuld wordt kwijtgescholden door de NHG.

Meer weten?

Indien u gescheiden bent en graag wilt weten hoe wij u verder kunnen helpen dan kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier.

 

handtekening avatar

Beatrice Bredewold

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers staan u graag te woord.