WhatsApp voor een gratis bod

Emigreren? Huis verkopen bij emigratie


De huizenmarkt, 7 jaar geleden

Er zijn veel mensen die een eigen woning bezitten wanneer ze besloten hebben om te emigreren. Wanneer u uw plannen doorzet kunt u twee dingen doen. Uw huis verkopen of de woning verhuren. Welke voordelen en nadelen zitten hieraan en heeft dit invloed op het betalen van belasting? We zetten hiervoor wat adviezen op een rijtje zodat u goed voorbereid te werk gaat. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan het één misschien beter zijn dan het ander. Wat u zich allereerst dient af te vragen is of u voor een bepaalde periode of definitief gaat emigreren. Heeft u geen plannen om terug te keren naar Nederland dan kunt u het beste de woning verkopen. Vaak is dan een vlotte verkoop gewenst. Emigreren en uw huis snel verkopen? Woningbieder kan u hier wellicht bij helpen.

Als u van plan bent om een langere periode in het buitenland te verblijven maar wél van plan bent om terug te keren, dan kan het verhuren van de woning voordelen bieden. Wanneer u echter in het buitenland gaat wonen om daar een nieuw bestaan op te bouwen dan is het verkopen van de woning misschien een betere keuze.

Toch komt het vaak voor dat het buitenland avontuur niet aan de verwachtingen voldoet. Mensen bekijken hun plannen voor emigratie vaak door een roze bril. Daarbij nemen ze de luxe en vrijheid die we in Nederland gewend zijn voor lief.

Daar staat tegenover dat de verkoop van een huis een vaak grote financiële vergoeding met zich mee brengt. Geld dat u misschien goed kunt gebruiken voor uw emigratie plannen. Ook het verhuren van uw huis gaat niet altijd zonder slag of stoot. Wanneer u hier niet aanwezig bent, en afhankelijk bent van de huurder en zijn grillen, heeft u er misschien niet een heel gerust gevoel bij. Daar komt nog bij dat verhuur van de woning gepaard gaat met een groot aantal regels en verplichtingen. Overal zijn oplossingen voor te vinden maar het is goed om ongemakken zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Bij emigratie komt al genoeg kijken en er zijn volop zaken die u in de gaten moet houden.

Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om de woning te verkopen. U heeft dan niet de zorg voor de verhuur van uw woning en u kunt een huis kopen in het buitenland voor het bedrag waarvoor het Nederlandse huis verkocht is.

In veel landen is het gelukkig goedkoper om een huis te kopen. Dit betekent dat u hoogstwaarschijnlijk een woning kunt kopen dat groter is in oppervlakte op een mooiere plek. U kunt ook de opbrengst deels besteden aan een nieuw huis en wat geld apart zetten voor de start in het buitenland.

Verkopen huis bij emigratie

Wanneer u uw eigen huis verkoopt voorafgaande aan het vertrek naar het buitenland dan heeft u de nodige centen op de bank om een goede start te maken in het buitenland. Verkoop van het huis bij emigratie kan u ook helpen om de eerste periode te overbruggen. Het beste advies wat we u kunnen geven is dan ook om het huis te verkopen wanneer u plannen heeft om te emigreren. Wellicht komt u enkel voor familiebezoek of voor vakantie terug naar Nederland. Als u een woning verkoopt na vertrek vallen de inkomsten in box 3. Ditzelfde geldt voor de opbrengsten uit verhuur wanneer de woning wordt verhuurd terwijl u in het buitenland bent.

Voordelen huis verkopen bij emigratie

 • U kunt met een gerust hart naar het buitenland. Naar de woning heeft u geen omkijken meer.
 • Het geld kunt u wellicht goed gebruiken voor de eerste periode in het buitenland.
 • U betaalt meer belasting wanneer u het huis aanhoudt.
 • Het geld kunt u goed gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning.

Nadelen huis verkopen bij emigratie

 • Als u besluit terug te keren naar Nederland zou u weer een huis moeten kopen.
 • Snel huis verkopen soms lastiger dan gedacht.
 • Omdat de verkoop van uw huis lang op zich laat wachten wordt de plannen voor emigratie uitgesteld.
 • Wanneer u na vertrek de woning verkoopt betaalt u meer belasting.

Bij het snel verkopen van uw woning kan Woningbieder wellicht helpen. Geheel kosteloos en vrijblijvend doet u bij ons een aanvraag via de website. Binnen 24 uur nemen wij contact met u op en brengen we een bod uit. Bij akkoord maken wij graag een afspraak en kijken we of we de woning van u kunnen kopen. U kunt hierdoor met een gerust hart naar de toekomst kijken.

Verhuren huis bij emigratie

U kunt er ook voor kiezen om uw huis te verhuren. In eerste instantie lijkt dit een interessante oplossing. Het voordeel hiervan is dat u weer terug kunt keren in uw oude huis. Daar komt bij dat het bedrag uit verhuur een mooi maandelijks extraatje is. U kunt er misschien zelfs de hypotheek (deels) van betalen.

Bij verhuur van de woning dient u toestemming te vragen aan bank of hypotheekverstrekker. De banken zijn hier over het algemeen niet happig op en het kan zijn dat u een hoger maandelijks bedrag aan hypotheek moet betalen. In de meeste gevallen geeft de bank u helemaal geen toestemming. Het kan ook zijn dat er eisen worden gesteld waaraan u niet kunt voldoen.

De inkomsten die u ontvangt uit huuropbrengsten vallen in box3 waardoor er door de Belastingdienst een groot deel wordt weggesnoept. Het komt erop neer dat u waarschijnlijk zelf een aanzienlijk bedrag zult blijven betalen bovenop het bedrag dat u als huurinkomsten ontvangt. Dit terwijl u niet meer in de woning woonachtig bent. Het voordeel komt pas wanneer u de woning gaat verkopen.

U bent daarnaast verplicht om als goede verhuurder reparaties te doen en het huis te onderhouden. Omdat u geen toezicht heeft op de woning kan het voorkomen dat er een hennepkwekerij wordt opgezet met alle gevolgen van dien. U als verhuurder bent daarvoor aansprakelijk. Zelf als u bent geëmigreerd naar het buitenland.

U kunt ervoor kiezen om iemand te laten zorgdragen voor het huis. Echter is dit ook niet goedkoop en wordt dit bedrag dat u hieraan kwijt bent afgetrokken van de huuropbrengsten.

Kortom er komt nog best wel wat kijken bij het goed verhuren van een woning. Andere zaken als vragen van de huurder die moeten worden beantwoord, nieuwe huurder zoeken, huur ontvangen, controleren nog buiten beschouwing gelaten.

Iets waar u tevens rekening mee dient te houden is dat de huurder tegenwoordig meer rechten heeft dan de verhuurder. U kunt niet zomaar de huurder op straat zetten wanneer u de woning weer wilt betrekken.

Voordelen verhuren huis

 • Huurinkomsten
 • Huis kan worden behouden
 • U kunt later het huis verkopen

Nadelen

 • Bank geeft vaak geen toestemming voor verhuur huis.
 • U blijft verantwoordelijk voor het huis.
 • Huurder meer rechten dan verhuurder.
 • Geen toezicht
 • Het huis moet worden onderhouden
 • Contracten voor verhuur
 • Alle verzekeringen, belastingen, gemeente lasten etc blijven doorlopen
 • In welke staat treft u uw huis aan?

Er kleven nogal wat nadelen aan de verhuur van de woning bij emigratie. U kunt altijd overwegen om Woningbieder in te schakelen om uw woning te kopen. Wij kopen vlot en zonder ontbindende voorwaarden woningen op. Bij Woningbieder bent u er zeker van dat de woning met zekerheid is verkocht voordat u naar het buitenland vertrekt. De kosten voor verkoop en levering nemen wij voor onze rekening. U betaalt geen onkosten aan makelaar of notaris bij verkoop van de woning.

Wacht niet met het doen van een aanvraag via ons formulier. Vervolgens doen wij gratis en vrijblijvend een bod op uw huis. U ontvangt de opbrengst uit verkoop netto op uw rekening. Het team van woningbieder staat klaar om u te ondersteunen bij verkoop; we helpen u graag.

handtekening avatar

Beatrice Bredewold

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers staan u graag te woord.